Okay, bulan puasa ni semua benda teringin kan tapi yang paling FW teringin sekali ni haaa, Eggless Caramel Pudding. Dah dapat resipi nye so, nak share la sikit dengan u'olls. :) Let's check it out !
BAHAN BAHAN
(loyang 20cm)
Bahan A
4 sudu besar gula pasir
Bahan B
10g serbuk agar2
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair (ABM guna 400ml susu segar)
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecik esen vanilla
CARA CARA
Bahan A
1. Firstly, kita buat lapisan caramel dahulu. Ambil loyang
(pastikan loyang bukan springform), taburkan gula pasir diatasnya.
2. Gunakan api kecil, masakkan gula didalam loyang tersebut
sehingga keperangan dan jadi karamel. Ratakan dan ketepikan (of course karamel
akan mengeras time ni, but chillex. dont gabra-gabra okay).
Bahan B
1. Ambil periuk, masukkan kesemua bahan B kedalamnya. Gunakan
whisk dan pukul adunan sehingga tepung larut sepenuhnya. Rasa sikit adunan,
kalau tawar, tambah gula/susu pekat, kalau manis, tambah air. ikut citarasa
masing2.
2. Letakkan periuk atas api sederhana. Kacau sehingga adunan
mendidih dan pekat (part ni kene sabar sikit). Adunan hendaklah sentiasa
dikacau dengan senduk kayu. Jangan malas2 ya! hihi
3. Bila dah pekat dan mendidih, tapiskan dan tuang adunan
didalam loyang berisi karamel tadi.
4. Biarkan kejap kat luar barulah masukkan dalam peti ais. Kalau
masukkan time panas2, nanti peti ais rosak pulak.
5. Biarkan sejuk sehingga puding mengeras. Seeloknya semalaman.
Enak dimakan puding yg masih sejuk.
SIAP ! SELAMAT MENCUBA :)
Kredit to : ABM
No comments:
Post a Comment